Extremadura
Leider ist diese Seite noch nicht in Deutscher Sprache verfügbar, wir arbeiten daran!
Aber lesen Sie bitte hier weiter.


Extremadura is een autonome deelstaat die uit twee provincies bestaat namelijk Cáceres en Badajoz. Extremadura ligt in het zuidwesten van het Iberisch Schiereiland en grenst in het noorden aan Castilië en León; in het oosten aan Castilië-La Mancha; in het zuiden aan Andalusië; en in het westen aan Portugal.

Het grootste deel van Extremadura bestaat uit een uitgestrekte vlakte met een gemiddelde hoogte van 350 meter. Over het gebied liggen drie bergformaties verspreid. De bekendste is de Gredos aan de noordkant. Het betreft hoge bergen die soms de 2.000 meter overschrijden en die diepe kloven veroorzaken. De hoogste piek van dit gebied is de Calvitero, met een hoogte van 2.425 meter. Het tweede berggebied is het Centraal gebergte, met het hoogste punt in Las Villuercas 1.601 meter. Het derde gebied, in het zuiden, behoort tot de bergketen van Sierra Morena. De hoogste piek hiervan is de Tentudía van 1.140 meter. De belangrijkste valleien zijn die van de rivieren Jerte en de Tiétar, La Vera en Las Hurdes, en de vallei van Ambroz.

Twee grote stroomgebieden doorkruisen Extremadura en verzamelen het water van de meeste rivieren van deze regio. Het betreft de Taag, die Cáceres doorkruist en Portugal binnendringt, en de Guadiana, die bijna heel Badajoz in haar stroomgebied opneemt en als natuurlijke grens met Portugal fungeert. De grote rivieren van Extremadura worden door stuwmeren geregeld, uitzondering hierop is de mooie Rio Almonte. 

Extremadura heeft een oppervlakte van meer dan 4 miljoen hectare en een inwonertal van circa 1,1 miljoen. De hoofdstad is Mérida met iets meer dan 60.000 inwoners, maar de grootste stad is Badajoz met ongeveer 150.000 inwoners.

Rio Tagus in Monfragüe
Dehesa mit Steineiche, Logrosán
Storche überall
© Stijn Smits

Natuur

Extremadura is vooral bekend om de natuurwaarden. 30% van het totale oppervlak is beschermd gebied, vooral voor vogels, maar dankzij de enorme finca's (landgoederen) met uitgestrekte en vrijwel ongerepte "dehesas" met Steeneiken en Kurkeiken en de ruige bergen, is de ruimte voor planten en dieren groter dan die van 30%. Voor broedvogels en trekvogels is Extremadura een paradijs. Zo overwinteren hier elk jaar circa 75.000 Kraanvogels, 70 procent van de Westeuropese populatie. Gieren, roofvogels, uilen (o.a.Oehoe) en zangvogels broeden hier in grote aantallen.
In de bergstromen vind je volop otters, reptielen, amfibieën en vissen. Een ontmoeting met een Das, Mangoest, Steenmarter of Genetkat hoort zeker tot de mogelijkheden. De insectenwereld is enorm en vooral na een nat seizoen is er een explosie van planten. De bekende natuurparken zijn Sierra de Gredos, Nationaal Park Monfragüe en het praktisch ongerepte Geopark Las Villuercas.

Net geschilde Kurkeik


Klimaat

Extremadura heeft een landklimaat dat echter wordt verzacht door de milde en vochtige winden die afkomstig zijn van de Atlantische Oceaan.
De zomers zijn heel droog en warm. Neerslag is schaars en valt hoofdzakelijk in het vroege voorjaar en in de late herfst. Over het algemeen regent het meer in het westen van Extremadura dan in de rest van de regio. In de bergen is het 's winters koud, hier kan het vooral in het noorden sneeuwen.

Geschiedenis

Extremadura bestond al in de Romeinse periode. Mérida was een van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk. Vele conquistadores, zoals Hernán Cortés, Francisco Pizarro, Pedro de Alvarado en Pedro de Valdivia waren afkomstig uit Extremadura. Daardoor komen veel plaatsnamen uit het gebied van Extremadura ook voor in Noord en Zuid Amerika. Mérida is de hoofdstad van Extremadura, maar er zijn ook belangrijke steden met dezelfde naam in Mexico en Venezuela; Trujillo is nu een kleine stad in Extremadura, maar is ook de naam van een grote stad in Peru, gesticht door Francisco Pizarro, de conquistador van Peru.

Mijn La Serena

Werelderfgoedlijst

Extremadura kent 4 monumenten die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staan:

  • Het Geopark Villuercas Ibores Jara sinds september 2011
  • Het oude stadscentrum van Cáceres, sinds 1986
  • Het archeologische terrein van Mérida, inclusief het natuurpark Cornalvo, sinds 1993
  • Het koninklijke klooster "Santa María de Guadalupe" in Guadalupe, sinds 1993